Ako na to?  3.časť

 

 

Prirodzeným javom zdravého vývinu ženského tela je aj nástup menštruácie. Krvácaním sa obnovuje vnútro ženy, odchádzajú nečistoty a "nepotrebné" vajíčko.

Mali by sme byť vďačné za každý menzes, ale dajme si ruku na srdce, koľké z nás vítajú s nadšením každý mesiac prvých pár kvapiek? A čo to znamená pre našich partnerov - pár dní, keď musia zniesť mrzuté partnerky, obmedziť dotyky či sex? 

Niektoré dievčatá prežívajú menzes ako ich mamy. Ak od malička videli, že je to niečo zlé, lebo mama je nervôzna a má bolesti, je možné, že sami to "skopírujú" na vlastný cyklus s vedomím, že to tak má byť a neostáva nič iné, len si to "odtrpieť"...

Práve v súvislosti s problémami okolo menštruácie sa veľmi často používajú dve "obľúbené" metódy: lieky na bolesť a hormonálna antikoncepcia. O škodlivosti antibiotík som písala v predchádzajúcom článku, s týmito liekmi je podobná situácia. V odôvodnených prípadoch pomáhajú, ak z ich užívania sa stane zvyk, môžu vážne uškodiť. Lieky všeobecne znamenajú záťaž pre celý tráviaci systém a obličky. Prvotnou funkciou týchto orgánov je spracovanie a zužitkovanie potravy, aby telo mohlo správne fungovať. Čo sa stane, ak ich "zamestnáme" , ba zaťažíme prácou navyše? Ako sa cítite Vy, keď za 8 hodín máte stihnúť prácu, ktorá za normálnych okolností zaberie 10 hodín? Párkrát sa to dá, keď potom si môžete oddýchnuť, ale čo by ste povedali, keby ste to museli robiť každý deň? Určitú dobu by ste to aj zvládali, ale skôr či neskôr by sa to ukázalo na vašom zdraví.

Presne to sa stáva, keď žena berie hormonálnu antikoncepciu, ba aj niečo vážnejšie. Hormóny riadia naše telo a keď my sa rozhodneme, že sme múdrejšie a preberáme velenie, musíme tým prebrať na seba aj zodpovednosť! Je to oveľa nebezpečnejšie, ak sa to týka našej plodnosti.

Ak sa rozhodneme, že roky budeme miasť svoje telo syntetickými hormónmi len preto, aby sme nemali bolesti či dieťa, môže sa stať, že ak hormóny vysadíme naše telo nám spôsobí najväčšiu bolesť tým, že nám dieťa mať nedovolí. 

Je viac chorôb, ktoré spôsobuje práve hormonálna antikoncepcia. Je to krutá daň za "pohodlie", ktorú pri sexuálnom živote zabezpečuje práve táto forma ochrany. Ak si myslíte že takýto názor môže mať iba žena, ktorá nikdy ju nebrala poviem vám, že som pilulky užívala skoro štyri roky. Nevšimla som si varovanie svojho tela, tak "pritvrdilo" a začalo protestovať agresívnym spôsobom: aby vylúčilo tabletky, neprijalo žiadne jedlo - následkom prudkých hnačiek za krátku dobu som schudla 14% svojej hmotnosti   ( skúste si to vyrátať pri vašej hmotnosti ) a nemala som  silu ani nato, aby som objala svojho 4-ročného syna... Akonáhle som tabletky vysadila hnačky vymizli. Žiaľ, hnačky neboli jediným problémom, ktorý tabletky spôsobili.. Síce mi zabránili v otehotnení, ale bolesti som sa nevyhla - v bruchu mi začalo rásť niečo, kvôli čomu som musela vytrpieť hospitalizáciu, operáciu a na dlhé roky som bola zbavená možnosti vynosiť dieťa...

Hormóny ovplyvňujú našu vôňu a vnímanie vôní okolitého sveta, teda aj výber potenciálneho partnera. Užívaním syntetických hormónov sa mení vnímanie vôní, aj samotná vôňa ženy. Zamyslime trochu nad tým, čo sa stane ak pod vplyvom hormónov si vyberie vhodného životného partnera? Partner sa hodí pre tú ženu, ktorá má "umelo zmätené riadenie"  a vo chvíli, keď  sa rozhodnú pre založenie rodiny a prestane užívať antikoncepciu, "ozajstným" hormónom sa to páčiť nemusí a dovtedy ideálny partner jej jednoducho prestane voňať. Nemusí, ale môže sa stať.

Všetkému, čo som doteraz napísala, sa dá vyhnúť. Menštruačným bolestiam, nepravidelnému cyklu, premenštruačnému syndrómu.

Existuje riešenie, aj keď nie je jednoduché.. Aspoň nie natoľko, ako dávať si "zázračnú pilulku" na všetky druhy bolesti...

Musíme začať mať rady svoje telo a dôverovať mu. Týrali by ste toho, na kom Vám záleží? Za koho ste zodpovedné? Kŕmili by ste jedom toho, vďaka komu žijete? Nie? 

Tak prečo to robíte dobrovoľne?

Začnite hľadať alternatívy antikoncepcie, poďakujte svojmu telu, že funguje ako má, tešte sa z toho, že Vaša duša má úžasnú schránku a buďte vďačná za plodnosť, za to, že môžete priviesť na svet dieťa, ktoré vo Vašom lone nachádza bezpečný príbytok.

Ak budete dobrá k svojmu telu, ono nebude mať dôvod nato, aby Vás sklamalo. 

Budete tak bližšie ku šťastiu - a tým aj ku šťastiu Vašich detí.

 

 

 

 

 

© L.I.S.T. 2010